Фінансова грамотність: як навчити дитину користуватися грошима

  • 6 хв
  • 1100

Нещодавно ми проводили опитування серед наших студентів і з’ясували багато цікавих речей, про які розповіли отут, але цей матеріал вирішили присвятити одному конкретному дитячому запиту – що таке фінансова грамотність. Виявилося, що підлітки від 12 років зацікавлені в тому, аби зрозуміти, як працюють гроші. Ну які ж круті!

Нас не треба просити двічі. Ми розуміємо, що фінансова грамотність – важлива складова персонального успіху. Аби майбутнє не викликало сумнівів, а гроші – страху, співпрацю з ними краще розпочинати з дитинства. Чим більше розуміння того, як це працює, тим менше страху, упереджень і невірних кроків чекатиме вашу дитину попереду.

Базовий рівень: знайомство з готівкою

Фінансове виховання дитини ми починаємо в 4-5 років зі знайомства з грошима. Коли ми буквально показуємо банкноти та монети, і пояснюємо, що це таке та яку функцію виконують гроші. Водночас, аби засвоїти теорію, дайте дитині можливість зробити свою першу самостійну покупку – дозвольте їй купити будь-яку річ у супермаркеті, наприклад. Аби відбувся процес обміну грошей на товар.

Після цього важливо розказати, як батьки заробляють гроші. Не обов’язково вдаватися в деталі роботи ринкової економіки чи формування заробітних плат – поясніть, що гроші матеріалізуються в гаманці не просто так. У цей момент ваша задача полягає не в тому, аби налякати дитину, а в тому, аби пояснити, що гроші заробляються. Якщо вона хоче купувати цікаві їй речі, батьки мають працювати, аби мати на це гроші. І колись, у майбутньому, у дитини також буде така можливість.

фінансова грамотність: знайомимося з готівкою

Практика: кишенькові гроші

Згідно з дослідженнями, перші кишенькові гроші мають з’явитися у дитини у віці 6-7 років, коли вона починає ходити в школу. Як правило, на початку гроші видаються на день. З часом, аби виховати у дитини розуміння планування та відповідальності, їх можна видавати на тиждень, а в підлітковому віці навіть на місяць. Аби дитина сама розпоряджалася своїми грошима і могла планувати свій бюджет. Це також складова формування самостійної особистості.

Найкращий спосіб навчити дитину керувати своїм бюджетом – дати їй гроші. Кишенькові гроші – це як раз і є інструмент. Дитина їх отримає і почне використовувати. Ви можете їй допомогти книгами, фільмами, власним досвідом, розповісти про навички відкладання, економії, волонтерства та інвестицій, якогось підробітку, але це все теорія, практика – це розподіл кишенькових грошей. 

Звичайно, будуть ситуації, коли дитина помилиться і витратить усе в один день – будьте готові до такого. І обов’язково допоможіть їй навчитися на цій помилці.

Наприклад, дитина отримала гроші на місяць і купила на всі якусь супер іграшку чи витратила онлайн, а потім їй не вистачає на булочки в школі. Зрозуміло, що з опалу хочеться насварити або навпаки видати ще трошки грошей. Але краще обговорити ситуацію. Як так склалося, як вона планує далі реалізовувати свої фінансові потреби, які вона бачить опції, які висновки з цього зробить. 

Не кидайтеся одразу давати їй гроші – поговоріть. Не у менторському тоні вичитування, а з позиції навчання, бо дитині важливо зрозуміти, як у планування закралася ця помилка, які у цього можуть бути наслідки і як у майбутньому діяти інакше. Якщо вам вдасться правильно обрати тон розмови, дитина легше плануватиме бюджет та знатиме як підстрахуватися у випадку, якщо станеться форс-мажор. 

Наступний рівень: безготівкова фінансова грамотність

Банківські картки краще довіряти дитині з 10-12 років. Бо згідно з дослідженнями, готівка – це щось матеріальне, що можна потримати в руках, тому дітям так краще починати знайомство з грошима. Коли ми за щось платимо, ми буквально її віддаємо – як фізичну річ. І ось цей момент матеріальності, момент скінченності речі – я віддав гроші й у мене їх більше немає – це як раз хороше тренування.

Банківська картка – це щось більш абстрактне. Тому так люди зазвичай витрачають більше, ніж готівкою 🧐

безготівкова фінансова грамотність

Банківська картка – це новий світ взаємодії з грошима. По-перше, це зручніше. Для батьків як мінімум переказом грошей з картки на картку, наприклад. До того ж усі розходи й доходи записані, а це полегшує дитині процес аналізу розподілу грошей – у будь-який момент вона може подивитися свою статистику і зрозуміти, де витрачає більше. А батьки можуть у будь-який момент зробити виписку руху грошей з банку.

По-друге, ігрові моменти. У одних банків є внутрішнє навчання, у інших – геймифікація, ігри в застосунку. Це вже не просто банківський продукт, а скоріше банківський продукт плюс навчання. Тому варіант з картками прийнятний, але з певного віку. Тим паче, що майбутнє за безготівковими розрахунками й ми маємо це пояснити нашим дітям.

На цьому ж етапі краще розповісти дітям, що таке депозити та кредити.

Для чого існують депозити та кредити

Якщо людина просто кладе гроші під подушку, вона не отримує нічого. Щобільше, через інфляцію гроші обезцінюються. Якщо людина занесла їх в банк, вона отримує додатковий дохід, бо на гроші нараховуються відсотки. Це – перший і найпростіший спосіб навчити дитину того, як гроші можуть працювати на неї. Звичайно, під час війни депозити не приносять великого прибутку, але короткострокові вклади трохи допомагають справлятися з інфляцією. Однак, розказати все одно варто – після нашої перемоги ця інформація дитині знадобиться.

Кредит – це фінансова позика у банку. Коли людина перевитрачає і їй потрібно дотягнути до зарплати чи до стипендії. Взагалі в Україні кредити доволі дорогі й фінансові експерти не рекомендують користуватися жодними споживчими лімітами. Тому коли ви створюватимете дитячу картку, ставте кредитний ліміт нуль і обмежте можливість дитині піти в мінус. Проте розуміння цієї опції також важливо окреслити.

фінансова грамотність: як дитині заробляти гроші

Як дитині заробляти гроші

Якщо дитина виявила бажання заробляти, хай спочатку тренується на рідних – з точки зору безпеки це важливий момент. Існує практика, коли батьки платять своїм дітям – за виконання певного пулу робіт по дому, наприклад, або за оцінки. Домашня бухгалтерія ведеться в мобільному застосунку і це також класний додатковий інструмент для розуміння руху грошей. А якщо діти можуть надати звіт батькам про свої розходи, то останні їх преміюють.

Якщо ж ваша дитина вже підліток, то можна мати літні підробітки від незнайомих людей, братися за проєктну роботу після школи штибу вигулу сусідських собак. Є багато історій, коли діти починають заробляти свої перші гроші руками. Наприклад, купують горіхи, чистять і продають їх дорожче. Тому тут слід включати креативність – хтось продає речі на OLX, хтось продає зібрані яблука, а хтось пише код для замовника.

До речі, можете почати процес заробітку разом. Обговоріть, які іграшки чи речі дитині вже не подобаються, і спробуйте їх продати. Ці речі є власністю дитини, тому і дохід з них отримає вона. Окрім того, що вона на цьому заробить, додатково зможе потренуватися у виділенні головних і другорядних речей у своєму побуті. 

Під фінал, прості правила для керування бюджетом, що ніколи не застаріють:

  • живіть у рамках доходів;
  • плануйте бюджет;
  • тренуйте навичку витрачання грошей;
  • заощаджуйте хоча б 10%;
  • прокачуйте навичку волонтерства, хоча цього року ми всі в цьому пункті прокачалися на відмінно.

Нам у GoITeens дуже важливо не лише дати вашій дитині актуальні знання, аби вона могла професійно реалізуватися в майбутньому, але й забезпечити навичками, які знадобляться їй для того, аби стати успішною. Тому наші студенти вивчають GameDev, Python, Design, Roblox, Minecraft, Frontend і водночас здобувають м’які навички, зокрема й фінансову грамотність. Бажаєте своїй дитині успішного майбутнього? Запишіть її на пробне заняття просто зараз!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ НА ПЕРШЕ БЕЗОПЛАТНЕ ПРОБНЕ ЗАНЯТТЯ З GOITEENS

Коментарі