Як допомогти дитині виявити свої здібності

  • 4 хв
  • 810

Ми спитали батьків, що для них важливо в навчальному процесі їхніх дітей. Найпоширеніша відповідь – освіта має робити акцент на здібностях дитини. Але як ці здібності визначити?

Це одна з найважливіших задач батьків та викладачів у процесі розвитку дитини. Адже нездібних людей не буває – бувають неправильно розставлені акценти. Ще Альберт Айнштайн казав, що кожен з нас – геній, проте якщо оцінювати рибу за її вмінням лазити по деревах, вона все життя буде впевнена, що вона – невдаха. Тож давайте розберемося, як здібності виявляти і що з ними робити.

Які бувають здібності

Деякі групи талантів виявити легко, виходячи з поведінки вашої дитини:

  • Художні: любить малювати, ліпити з пластиліну, розмальовувати будь-що, чепуритися і цікавиться рукоділлям. Такі діти сприймають світ візуально. Вони можуть використовувати слова «красивий», «яскравий», «світлий», коли щось описують, і швидко навчаються розпізнавати кольори.

  • Музичні: з раннього віку полюбляє слухати музику, може повторювати мелодію і ритм, копіювати інтонацію і вимову слів, прислухається до навколишніх звуків. Діти з добре розвиненим слухом легко засвоюють іноземні мови, а також танці.

  • Артистичні: полюбляє публіку, повторює поведінку дорослих, розповідає смішні історії, вірші на пам’ять, намагається привернути увагу до себе, зображує пози, копіює тварин та поведінку оточення. Якщо ваша дитина згуртовує навколо себе натовп, ви не пропустите ці здібності.

  • Спортивні: активний, багато бігає, грає з м’ячем, захоплюється переглядом спортивних програм, любить спостерігати за грою інших людей. Цілеспрямований і наполегливий.

  • Математичні: любить головоломки, складати пазли, цікавиться грою в шахи та шашки, добре запам’ятовує числа та розв’язує логічні задачі. У ранньому віці довго розглядає цифри.

Треба зазначити, що здібності до науки у дітей зʼявляються трішки пізніше, коли вони вчаться аналізувати та синтезувати інформацію. Також у вашої дитини можуть бути лідерські здібності, найтиповіший приклад – вона може збирати навколо інших дітей, щоб пограти у гру.

Як виявити здібності у дитини

  1. Слухайте. Дитинство – час, коли ми найяскравіше фантазуємо. У цей час кожен впевнений у собі на 100%, тому дозволяє собі найшаленіші мрії. Дайте дитині можливість мріяти та дослухайтеся, про який варіант майбутньої професії вона говорить найчастіше. На цьому етапі важливо бути поблажливим і не придушувати її найсміливіших мрій.
  1. Спостерігайте. Зацікавленість дитини проявляється в процесі гри, тому спостерігайте, яким іграм вона надає перевагу. Дістане планшет та почне малювати? Чи відправиться будувати кумедні замки з кубиків? Чи відкриє мережеву гру і спілкуватиметься з інтернет-друзями? Чи залучить вона когось із дорослих або однолітків чи проводитиме час на самоті? Які ролі вона обирає? Ігри – це спосіб дитини пізнавати світ та позиціювати себе в ньому. 
  1. Дайте дитині можливість понудьгувати і подивіться, що вона робитиме. Не вигадуйте розваги, не нав’язуйте свої ідеї – це може зруйнувати мотивацію малечі. Активність, яку вигадає ваша дитина, проявляє її творчі здібності. А ось обране заняття вже можна підтримати – поцікавтеся заняттям дитини та дайте їй можливість розповісти все про цікаву їй активність.
  1. Сформуйте атмосферу для досліджень. Дитина дізнається, що їй цікаво, коли спробує. Якщо наразі у неї маленький обсяг інтересів, складіть список з кількох гуртків за різними напрямками, наприклад бальні танці, шахи, веб-дизайн та спортивна гімнастика. Сходіть усюди по кілька разів, а потім відкидайте варіанти, які не зацікавили дитину, або не підходять за станом її здоров’я чи складностями навантажень. Головне тут пам’ятати, що це – етап дослідження. Ваша задача лише надати можливість, показати варіанти, а вибір діяльності лишається за дитиною.
  1. Заохочуйте ентузіазм своєї дитини. Вітайте її перемоги, захоплюйтеся результатами, вірте в неї, будьте поруч. Не давіть на неї заради медалей та перемог, бо так можна зламати внутрішню мотивацію, а підтримуйте. Бо ентузіазм та неприхований інтерес дозволять не закидати справу на старті та долати перешкоди в процесі розвитку.

І пам’ятайте – найчастіше за питанням пошуку здібностей ховається проблема профорієнтації. Так, навіть для найменших дітей – батьки бажають кращого життя своїй малечі, тому з підгузок задумуються над тим, що б зробити корисного вже зараз, аби полегшити його шлях до успіху в майбутньому. І це нормально.

Тож якщо творчі схильності дитини вдалося виявити, організуйте для неї якісне навчання. Навички важливо не тільки знайти, а й розвивати, бо ж талант – це ті здібності, які набувають певного рівня. Професійний вчитель зможе показати, як зробити перші кроки та чого можна досягти завдяки наполегливій практиці.

Дещо можна вивчати онлайн разом із батьками або самостійно. Так, наприклад, ми в академії GoITeens зможемо допомогти визначити технічні та лідерські здібності вашої дитини, бо ми навчаємо дітей, які цікавляться технологіями, прагнуть створювати власні проєкти та будувати своє майбутнє. Реєструйтеся на пробне заняття та дізнавайтеся більше про таланти своєї дитини!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ НА ПЕРШЕ БЕЗОПЛАТНЕ ПРОБНЕ ЗАНЯТТЯ З GOITEENS

Коментарі