Програмування – нова грамотність? Як вчити дітей програмування

  • 4 хв
  • 533

Уміння програмувати так само важливе як вміння читати, бо розвиток комп’ютерної грамотності можна порівняти з етапами розвитку грамотності на кшталт читання, письма та рахування – це вимоги ринку і виклики нового світу. Тому чим раніше людина засвоїть базові навички програмування, тим менше клопоту матиме в майбутньому, бо ж навички комп’ютерної грамотності допомагають будь-якій людині вирішувати як повсякденні, так і професійні завдання.

У минулому тексті мова йшла про те, що і дорослі, і малі подекуди ще остерігаються програмування як чогось страшного і складного. Проте світ стрімко змінюється, і кожен, хто не засвоїть хоча б базової логіки програмування, має шанс надалі шкодувати про це. Англійська і програмування – дві навички, що потрібні кожному, хто збирається досягти успіху в житті.

Тож чому саме програмування – це нова грамотність?  

В історії грамотності виділяють два значних етапи:

  1. Текст частина інфраструктури. Він займає центральне місце в житті людей. Текст використовувався як інструмент створення законів і розробки стратегій
  2. Текст частина повсякденного життя. Грамотність допомагає отримати доступ до будь-якої інформації: в газетах, в книгах і рахунках. Чим більше людей освоювали навички читання і письма, тим більше масової повинна була стати грамотність.

У розвитку нової, комп’ютерної грамотності можна виділити ті ж етапи, тільки розвиток відбувається протягом десятиліть, а не століть.

goiteens

Спочатку комп’ютери стали частиною інфраструктури

Коли комп’ютери почала використовувати держава, можемо вважати, що це стало першим етапом розвитку. Університети, авіакомпанії і банківський сектор почали використовувати комп’ютери з 1950-х років. Приблизно у 80-х комп’ютери стали доступними для більшості людей, а знання про них почали проникати з галузі знань вузьких фахівців у життя звичайних людей.

Згодом комп’ютери стали частиною життя 

Здатність написати нескладну програму або код поступово змінюється від знань гіків до базових навичок. На сьогодні програмування та алгоритмічне мислення розширюють можливості й стають обов’язковою вимогою до будь-якого фахівця – від фізика до журналіста. Здатність читати й розуміти комп’ютерний код стає користується все більшим попитом, тому програмування переходить зі спеціального знання в універсальну грамотність

Ця навичка входить у перелік найважливіших найближчого десятиліття, а то й більше. Як кожна людина має опікуватися цими десятьма софтскілами, так ще й додати навички програмування і володіння англійською мовою на рівні, вільного для читання наукової літератури. І всі ці навички потрібно розвивати з дитинства.

Які бувають методи навчання програмування дітей

Згідно з дослідженнями з розвитку комп’ютерного мислення, формальна освіта розвиває систематичне мислення і підходи, а неформальна допомагає дітям розвивати мотивацію і визначити сферу інтересів. Тому якщо ви хочете, аби дитина вчилася програмування і ефективно, і з задоволенням, освітній формат має поєднувати те й інше. 

Мейкінг

Педагоги об’єднують дітей для створення (англійською make)  фізичних або цифрових проєктів – мейкінг. Створення реального продукту дає учням стимул вчитися, можливість застосувати всі свої знання на практиці та розуміти, що ще потрібно засвоїти.

На базі філософії створення реальних проєктів побудована і наше навчання GoITeens. Для навчання дітей ми використовуємо повністю проектно-орієнтований підхід. На уроках учні постійно роблять проєкти, а інколи створюють сайти реальним замовникам. Для прикладу, усю попередню статтю ми проілюстрували готовими проєктами наших студентів.

Програмування – нова грамотність? Як вчити дітей програмування goiteens

Хакатони

Ще один варіант навчання – заходи з програмування, так звані хакатони. На таких заходах учасники отримають задачі, які розв’язують колективно, самостійно виконують завдання та навчаються програмування в процесі. Вчителю, батькам або дитині залишається зібрати інших дітей разом і почати вчитися.

Наприклад, некомерційна організація Code.org проводить три популярних міжнародних заходи, присвячених програмуванню: Година коду, Тиждень коду в Європі і конкурс з інформатики «Бобер». В Україні майже нема таких масштабних проєктів. Окрім того, що ми проводимо влітку – GameOfTeens. Це IT-змагання для підлітків, учнів різних шкіл програмування. Найдовше це змагання тривало 90 днів! Ми все літо присвятили марафону з програмування. Аби не пропустити старт проєкту, підпишіться на наш телеграм-канал – ми запланували багато безоплатних освітніх подій і до червня.

В будь-якому разі розвивати навички програмування краще поступово і з дитячого чи підліткового віку. Бо ж, наприклад, на велосипеді легше за все було навчитися кататися в дитинстві 🙂 Якщо ваша дитина проявляє зацікавленість до комп’ютерних наук або розробки ігор, не гайте часу і запишіть її на пробне безоплатне заняття. І дитині на користь, і ви пишатиметеся, що дали їй усі, аби вона була успішною в житті.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ НА ПЕРШЕ БЕЗОПЛАТНЕ ПРОБНЕ ЗАНЯТТЯ З GOITEENS

Коментарі

Вам ще можуть сподобатися ці статті