Чотири галузі, де можуть працювати Python-розробники

  • 7 хв
  • 862

Мова програмування Python посідає перше місце за популярністю в 2022 році і для цього є як мінімум сім причин – усі їх перерахували в попередньому матеріалі.  Маючи навички розробки на Python, молодий фахівець може почати працювати Web-розробником, інженером з машинного навчання та штучного інтелекту, спеціалістом з аналізу даних та розробником ігор. Сьогодні розповідаємо детально про ці напрями роботи – чим займаються фахівці з Python, де вони можуть працювати та на яку заробітну плату розраховувати.

Web-розробка

У цій галузі Python-розробники займаються на стороні backend («бекенд»). 

Усі вебпродукти складаються із двох взаємопов’язаних компонентів – фронтенду та бекенду.

Фронтенд – це видима частина продукту, із якою взаємодіє користувач. Вебсторінка в інтернеті або онлайн-додаток, яким ви користуєтесь, створюються за допомогою технологій фронтенду.

Бекенд – це «невидима» частина продукту, його серверна частина. Завдяки ній видимий інтерфейс може виконувати свої безпосередні функції.

Python-розробник займається створенням внутрішньої логіки та архітектури вебдодатку, сторінки, допомагає їй взаємодіяти з базами даних та сервером. Основними задачами програміста стають:

  • написання коду
  • продумування внутрішньої логіки роботи продукту
  • налаштування зав’язків із базами даних та сторонніми сервісами
  • оптимізація роботи сайту або додатку
  • складання технічної документації проєкту

Окрім базових знань мови програмування Python, розробник має розумітися на типах та структурах даних, перемінних, циклах та функціях. На допомогу Python-розробникам в Web-індустрії приходять фреймворки – комплекси готових програмних рішень, які полегшують розв’язання задач.

На курсі Python вже в перший рік навчання ми навчаємо студентів на практиці застосовувати мову програмування для розв’язання нескладних задач, а під час другого року показуємо, як застосовувати фреймворки.

Скільки заробляє початківець?

За кордоном Junior-розробник на Python може заробляти близько 40-70 тисяч доларів на рік. Рівень доходу залежить від досвіду та локації кандидата. Наприклад, в США це в середньому 65-72 тисячі доларів, а в Європі – 40-50 тисяч доларів на рік. В Україні початківець з Web-розробки на Python може розраховувати на 12-20 тисяч доларів на рік. 

Штучний інтелект та машинне навчання

Чимало з вас, напевне, чули про штучний інтелект, але навіть в повсякденному житті ми часто з ним взаємодіємо, тому в майбутньому розвиток цього напряму буде надзвичайним. По суті, штучний інтелект – це імітація інтелекту людини машиною.

Прикладами штучного інтелекту є голосові помічники (Siri, Google Assistant), автономні автівки (вони вміють аналізувати ситуацію на дорозі та «приймати рішення» щодо руху). Навіть таргетована реклама – це продукт штучного інтелекту. Amazon давно користується надбаннями штучного інтелекту, щоб аналізувати нашу споживчу поведінку та пропонувати найбільш релевантні товари.

Python-розробники беруть активну участь в програмуванні систем штучного інтелекту. Одним із напрямів їхньої роботи є машинне навчання.

Що таке машинне навчання? 

Машинне навчання (machine learning) – це процес, під час якого комп’ютер обробляє величезну кількість даних та на їх основі навчається «приймати» рішення. Зараз інженери з машинного навчання розробляють чимало проєктів для медицини. Наприклад, за допомогою цих програм можна передбачувати онкологічні захворювання, виявляти пухлини та прогнозувати напрямок їх розвитку, розраховувати інтенсивність, глибину та направленість променевої терапії.  

Під час нашого курсу з Python ми навчаємо студентів основ машинного навчання, показуємо застосування дерева прийняття рішень, вчимо програмувати нейромережі. Це достатній базис для того, щоб отримати посаду Trainee Machine Learning Engineer, а вже протягом року перейти на рівень Junior.

Скільки заробляє початківець?

Фахівець із машинного навчання з досвідом менш як рік може розраховувати на 50-90 тисяч доларів на рік. Найбільші заробітні плати отримують інженери в Сполучених Штатах – близько 90 тисяч доларів на рік, в Європі – близько 40-50 тисяч доларів на рік. В Україні Junior Machine Learning Engineer заробляє від 15-20 тисяч доларів на рік. 

Data Science

Data Science (дослівно «наука про дані») – це розділ комп’ютерних технологій, присвячений аналізу даних та отриманню практичної інформації на їх основі. Data Science тісно переплітається із машинним навчанням, наукою про мислення (Cognitive Science), опрацюванням «великих даних» (Big Data), системним аналізом.

У коло обов’язків фахівця з Data Science входить:

  • отримання інформації із різних джерел
  • використання інформаційних потоків в режимі реального часу
  • встановлення закономірностей в масивах даних
  • статичний аналіз інформації

Python-девелопер, який розуміється на Data Science, може створювати потоки даних для навчання машин або працювати аналітиком. Саме аналітики зараз дуже цікаві для великих компаній. Опрацьовуючи дані, знаходячи в них закономірності, «дата саєнтист» прогнозує розвиток бізнесу, дає рекомендації щодо глобальних стратегій, допомагає прийняти грамотні бізнес-рішення. Великі компанії готові високо оплачувати роботу аналітиків даних, які допоможуть збільшити дохідність бізнесу та гармонійно розвивати його. 

На наших курсах ми навчаємо основам Python, без яких неможливо почати працювати з потоками інформації, показуємо методологію роботи з різними типами даних та інструменти Python для роботи з ними.

Скільки заробляє початківець?

В Сполучених Штатах фахівець з Data Science початкового рівня може розраховувати в середньому на 85 тисяч доларів на рік. В Європі планка дещо нижча – 45-65 тисяч доларів на рік. В Україні початківець в роботі з даними може розраховувати на 12-18 тисяч доларів на рік. 

GameDev

Безумовно, Python зміг «просочитися» навіть розробку ігор (GameDev). Давайте розглянемо кілька найбільш популярних напрямів геймдеву та роль мови програмування Python в них.

  1. Масштабні проєкти. Такі ігри, як Assassin’s Creed або Call of Duty розробляються на «движках». По суті, це набір інструментів, які допомагають авторам реалізовувати ідею. В них не використовується «Пайтон», але він активно застосовується як допоміжний інструмент. Мова програмування Python необхідна для прописування ігрової логіки, програмування серверних елементів, написання скриптів (сценарій, який фіксує послідовність дій в тій чи іншій ситуації).
  2. Аматорські мобільні та інді-ігри, візуальні новели. Тут Python виступає «в усій красі». Він ідеально підходить для аматорських проєктів та невеликих стартапів. Для цього він має набір готових інструментів PyGame, використовується в ігровому движку Panda3D (допомагає в створенні 3D ігор). Цікавим продуктом також є RenPy – движок на Python, за допомогою котрого створюють візуальні новели для Windows, Linux, Android, iOS.

Щоб почати працювати в GameDev на основі Python, достатньо добре розумітися на процесі розробки за допомогою цієї мови програмування. Цьому ми навчаємо протягом першого року курсу Python. Тобто, вже на першому році навчання наші студенти можуть створювати власні ігри.

Скільки заробляє початківець?

Початківець в розробці ігор зі знанням Python може розраховувати на заробітну плату в 60-65 тисяч доларів у США, в Європі – на 25-40 тисяч доларів на рік, залежно від країни працевлаштування. В Україні розробники-початківці заробляють 10-12 тисяч доларів на рік. 

Висновок

Python – одна з найперспективніших мов програмування сьогодення. Обравши її, ваша дитина гарантовано отримує квиток в щасливе майбутнє, де її чекає різноманітна та високооплачувана робота. Галузі, де затребуваний «Пайтон», неухильно розвиваються – попит на фахівців навіть початкового рівня зростає щороку.

Починати вивчення мови програмування Python варто в 12-14 років, коли підліток вже достатньо свідомо підходить до процесу навчання та готовий працювати на результат. Для діточок меншого віку ми готові запропонувати курси Scratch, Minecraft, Roblox, які стануть чудовим підґрунтям для вивчення Python в майбутньому.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ НА ПЕРШЕ БЕЗОПЛАТНЕ ПРОБНЕ ЗАНЯТТЯ З GOITEENS

Коментарі