Як скласти своє перше резюме

  • 7 хв
  • 2505

Пошук першої роботи – хвилююча подія в житті підлітка, можливість переступити поріг дорослого життя, відкрити для себе нові горизонти відповідальності та розвитку. Почати варто із вибору посади, на яку претендуватиме підліток, та створення резюме.

У цьому матеріалі ми розповімо, що таке резюме, дамо кілька практичних порад, як правильно складати резюме, яку інформацію туди потрібно додати.

Чи дійсно в наш час резюме таке важливе?

Так! Адже воно відображає професійний досвід, практичні навички, містить інформацію про виконані проєкти, особистісні характеристики юного фахівця. Резюме необхідне під час працевлаштування як у великі компанії, так і до приватних замовників. Саме його першим побачить потенційний замовник або HR-менеджер і, аналізуючи резюме, визначить, чи варто надалі спілкуватися із кандидатом.

Звичайно, бувають випадки, коли підліток знаходить роботу без резюме – якщо його запрошують працювати знайомі, які вже знають про досвід та кваліфікацію. Або коли це пошук першої роботи в межах родини – ми вже докладно розповідали про це в статті з фінансової грамотності. Але навіть в такому випадку запропонуйте дитині створити резюме. Це важливий і дуже корисний досвід, який однозначно стане в пригоді у дорослому житті.   

Як має виглядати резюме

На щастя, сучасним підліткам не треба шукати як скласти резюме в інтернеті, обирати серед сотень варіантів найкращий, а потім самостійно друкувати його в Microsoft Word. Зараз є чимало конструкторів, де можна створити резюме на будь-який смак – більш креативне, мінімалістичне чи в класичному стилі.

Найголовніша перевага конструкторів – вони дають готову структуру резюме. Не треба запам’ятовувати, які пункти варто перерахувати, ніщо важливе не залишиться поза увагою.

Нижче ми даємо кілька інструментів, які допоможуть сформувати резюме.

Анкети кандидатів на сайтах Robota.ua, Work.ua тощо

На цих сайтах кожен зареєстрований користувач може створити одне або кілька резюме під різні вакансії. Конструктори на сайтах містять стандартні розділи:

Особиста інформація, контактна інформація, бажана посада (із вказанням бажаної заробітної плати та форми працевлаштування), досвід роботи, освіта, ключові навички, мови, курси та сертифікати, додаткова інформація, де можна розповісти про себе. Загалом це саме ті розділи, які мають бути в будь-якому резюме незалежно від того, чи робить його підліток самостійно, чи створює за допомогою конструктора.

Створення резюме на таких сайтах має кілька переваг: сервіс відразу показує вірогідність працевлаштування в залежності від наповненості резюме – тож дитина розуміє, що краще заповнене резюме, то вищі шанси на успіх. А також його можна опублікувати та почати пошук роботи відразу.

Конструктори резюме онлайн

Розповімо лише про кілька популярних варіантів – насправді їх набагато більше. Основна перевага конструкторів (особливо англомовних) полягає в тому, що розділи, представлені в макетах, схвалені рекрутерами міжнародних компаній.

Canva

Це онлайн графічний редактор, де є безліч візуально привабливих шаблонів резюме – підлітку достатньо вибрати найгарніший на його думку та заповнити шаблон. Після цього його можна відвантажити у вигляді PDF-файлу. Тут є україномовна версія застосунку.

До речі, на нашому курсі Design Junior ми навчаємо дітей 10-12 років роботі саме із Canva, тож студенти вже в цьому віці вміють робити не тільки гарні візуали для соцмереж та реклами, але також резюме.

VistaCreate

Хоча це платний сервіс, зараз він надає українцям можливість використовувати його функціонал безоплатно. Тут є майже чотири сотні макетів резюме в різних стилях.

Novoresume

Цей сервіс пропонує чимало безоплатних шаблонів професійних резюме. Вони виглядають більш стримано, ніж шаблони в Canva чи VistaCreate – ідеальний варіант, якщо підліток хоче спробувати працювати на серйозну велику компанію.

Інші сервіси

Ваша дитина може безоплатно спробувати функціонал таких сервісів, як Zety, Resume.io, Hloom, Resume-Now, MyPerfectResume та навіть Google Docs.

Кілька порад із заповнення резюме

Стильний вигляд резюме та наявність усіх необхідних пунктів – це вже половина шляху до успіху. Але що написати про себе в резюме? Нижче даємо поради.

  • Додайте до резюме якісне фото. Не обов’язково зроблене в студії чи на професійний фотосесії, але з гарним освітленням та в нейтральному одязі.
  • Контактні дані мають містити максимум, щоб менеджеру було зручно зв’язатися із кандидатом – телефонний номер, посилання на зручний месенджер, адресу електронної скриньки. Але ні в якому разі не особисту фізичну адресу.
  • Якщо у дитини ще немає досвіду роботи, не страшно. Сюди можна додати досвід, релевантний бажаній посаді. Наприклад, якщо підліток вже організовував офлайн або онлайн-заходи, розробляв спільний ІТ-проєкт із однокласниками, займався волонтерською діяльністю – усе це можна згадати в резюме. Якщо у вашої дитини вже є власні проєкти, посилання на них варто додати в цей пункт.
  • В інформацію про освіту варто додати дані про курси, які підліток проходив, майстер-класи, марафони, дотичні до майбутньої роботи.
  • У пункт «Професійні навички» можна додати конкретні вміння, якщо дитина поки що не володіє впевнено якимись технологіями. Наприклад, «Створення макетів вебсайтів у програмі Figma» замість «Впевнений користувач Figma».
  • Додаткова інформація – це місце, де підліток може проявити креативність та продемонструвати свої особисті якості. Не варто копіювати кліше накшталт «Я комунікабельний, стресостійкий та вмію працювати на результат». Залиште тут саме ті якості, які стануть в пригоді під час роботи. Влучний текст в полі «Додаткова інформація» може стати ключиком до серця HR.

Ще більше порад знайдете у тематичному відео від CEO GoITeens Вячеслава Поліновського.

Перед відправкою резюме варто ретельно перевірити, аби в ньому не було орфографічних чи пунктуаційних помилок, а його розмір не перевищував двох сторінок. Мова написання може бути українська або англійська – в залежності від того, якій компанії дитина збирається його надсилати.

Де взяти досвід роботи

Звісно, роботодавець зацікавиться тим, що вже вміє робити підліток. Свої перші проєкти діти можуть почати робити під час навчання на курсах (до прикладу, в академії GoITeens ми приділяємо максимально багато уваги тому, аби дитина мала портфоліо власних проєктів до випуску), на безоплатних марафонах чи майстер-класах.

Що більше у вашої дитини буде робіт у доробку, тим більша вірогідність того, що замовник чи рекрутер зацікавляться резюме. Тож нехтувати освітніми можливостями в галузі, яка цікавить дитину, не варто! Наприклад, вже скоро ми анонсуємо безоплатний марафон для дітей 12-17 років із напряму Python, де вони зможуть навчитися створювати власного телеграм-бота.

Більше того, якщо ваша дитина досі не робила власних проєктів, саме під час роботи над резюме вона побачить, що їй не вистачає досвіду і зможе опрацювати це питання. Більшість роботодавців адекватно ставиться до того, що у молодих спеціалістів у портфоліо зазначені проєкти, які підліток створив за власним бажанням. Головне у такому випадку – демонстрація намірів, ідей та технічних навичок. Бо досвід – це не обовʼязково робота, за яку вже заплатили. Особливо на старті карʼєри.

Резюме – це ще не все

Окрім резюме, кандидат також надсилає потенційному роботодавцеві супровідний лист. Це неймовірна можливість зачепити рекрутера із перших рядків.

Супровідний лист не має бути довгим, його варто індивідуалізувати для кожної вакансії. Порадьте підлітку описати тут, чому він може бути корисним обраній компанії, як його навички та вміння допоможуть проєкту розвиватися, чому рекрутеру варто звернути увагу саме на його резюме. Важливо подавати інформацію із думкою про те, що підліток може допомогти проєкту, розвинути його, а не шукає роботу за будь-яку ціну. Корисним буде додати, чому саме ця компанія зацікавила підлітка.

Цей документ є додатком, тому не варто дублювати те, що написано у власне резюме – хай супровідний лист буде невеличким, але унікальним та чіпляючим.


Сподіваємося, цей матеріал був корисним для вас та вашої дитини. До речі, зробити перші кроки в ІТ-кар’єру можна вже в 15-16 років. Реєструйтеся на безоплатне пробне заняття в онлайн ІТ-академії для дітей та підлітків GoITeens та дізнайтеся, як це можливо.  

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ НА ПЕРШЕ БЕЗОПЛАТНЕ ПРОБНЕ ЗАНЯТТЯ З GOITEENS

Коментарі