Курси для дівчат – IT та не лише

  • 5 хв
  • 1241

Статистично, курси для дівчат найчастіше шукають у березні. Бо 8 березня – міжнародний день боротьби за права жінок, який за останні 20 років трансформувався на свято весни і тепла. Ми проти такої трансформації і проти гендерних стереотипів. Тому курси для дівчат – це всі курси, які існують взагалі. Особистим прикладом наших студенток доказуємо, що всі IT-курси дівчатам підходять ідеально.

Design

Розробкою логотипів зарекомендувала себе Ксенія Бондаренко, про яку ми вже розповідали в попередньому тексті. Їй хотілося створити айдентику для скейтерського кафе, бо саме в такому місці вона б почувалася затишно. А також Аліна Коврига, яка почала працювати ще під час навчання – наразі вона створює візуали для соцмереж комерційним проєктам, а першу роботу їй допомогла знайти менторка курсу.

Уляна Усенко закінчила курс з дизайну, вступила у профільний університет, одночасно з цим працює як дизайнерка та менторка таких само тінсів, як і вона кілька років назад. «У GoITeens неймовірна кількість цікавих напрямів, які стосуються IT-сфери, і я обрала курс Digital Art, бо ще у 10 класі прийняла рішення, з яким видом діяльності зв‘язати своє життя. Мене завжди тягнуло на творчість, але хотілось знайти більш актуальний спосіб вираження себе і своїх ідей в 21 ст.

Ці курси допомогли мені знайти себе й діло, яким я займаюсь вже протягом 4 років. За 2 роки навчання я вивчила 6 нових програм для web, graphic та motion-дизайну, створила власне портфоліо й отримала диплом, який допоміг мені при вступі в університет. Але найголовніше – улюблену роботу викладачем для діток 10-13 років, які проходять той самий шлях, що і я. Завдяки GoITeens я зрозуміла, що окрім творчості, мені подобається викладання та допомога молодшим знайти свій шлях в цьому світі».

Python

На цьому курсі студенти виконують один з фінальних проєктів – розробку чат-бота в Telegram, тому тут підлітки креативлять на всі боки. Наприклад, Христина Сидельникова, 14 років, розробила проєкт про овець – її бот надсилає цікаві факти про тварин, на яких ми абсолютно не звертаємо уваги.

«Загалом я дуже люблю ігри, тому вирішила дізнатись процес їхнього створення, та вибрала Python як основну мову, з якої всі зазвичай починають. Планую поступити у Львівський політехнічний університет, а взагалі з такими знаннями мені буде легше отримати роботу». А от Софія Филипенко, 13 років, разом із Марією Столяр, 14 років, розробили бот магазину Гаррі Поттера. Ну бо це весело!

А бот Катерини Федькової Lerne Deutsch допомагає усім охочим вивчати німецьку мову. «Я сама опановую її в школі, тому мені хотілося допомогти всім українцям, які вимушено переїхали в Німеччину й лише починають вивчати німецьку». 

Frontend

Олександра Ірванець у якості тімлідки разом з трьома колегами-студентами створила сайт, який має продавати гру Minecraft потенційному користувачу. Проєкт розробили англійською мовою, використали HTML та CSS. 

Так само у складі команди з чотирьох людей Еліка Штанько долучилася до створення сайту-візитівки компанії Tesla. Команда працювала над проєктом 4 місяці і вчилася працювати з GitHub. «Було складно працювати зі спільним GitHub через брак досвіду, але ми зробили все на високому рівні». 

А ось Вероніка Нема, 13 років, розробила сайт пекарні. «Спочатку, коли зацікавилась напрямом Frontend, подумала, що буде досить важко опанувати цю професію, тому спробувала безоплатний недільний курс, де зрозуміла що якщо все покроково розбирати, то це не так і складно. GoITeens мене зацікавив не лише тим, що тут чудова програма та зручні умови, а й тим, що тут навчаються діти мого віку. 

Зараз, навчаючись уже майже пів року, я взяла участь у створенні командного проєкту і вибрала для себе секцію, яка здавалася найбільш цікавою, але й водночас складною. Та я вирішила кинути собі виклик в якому згодом здобула перемогу».

Minecraft

Олександра Бондар, 8 років, обожнює створювати креативні проєкти і викладачі кожен раз дивуються, як всі ці ідеї вкладаються у такую юну голову. На цій картинці ви бачите її побудову «Дім тварин». «Мені дуже подобається будувати у Minecraft, бо тут я можу зробити все, що хочу, що є у моїх фантазіях, і коли повертаюся до них через якийсь час, вони наповнені спогадами. У майбутньому я мрію бути дизайнером інтер’єру, тому це класне навчання і тренування. Мої роботи будуть унікальні і незвичайні».

Софія Васильєва, якій 10 років, поки що не має свого персонального компʼютера і чекає своєї черги, аби повчитися програмування. «Під час виконання проєкту я навчилась робити різні речі з допомогою коду: піраміда, кекси та інші. Я натрапляла на труднощі в кодуванні, доводилось переробляти коди по декілька разів. Також в мене не було постійного доступу до комп‘ютера і я була вимушена чекати своєї черги, щоб попрацювати. Я зрозуміла що хочу і в майбутньому бути програмісткою або тестувальницеюм комп‘ютерних ігор».

За допомогою блокового програмування Поліна Сищенко, 11 років, створила секретний сад з водоспадом, у який можна приходити на відпочинок. У час, коли Поліна створювала проєкт, уся Україна мала проблеми зі світлом та інтернетом і їй часто не вдавалося підключитися на заняття. Проте дівчина поверталася до записів уроків, аби створити свій перший проєкт за допомогою коду.

Курси для дівчат – це усі курси, що існують

Тетяна Чавʼяк, Head of Study і викладачка напряму Minecraft, не вірить у математичний склад розуму, у розподілення на дівчаток-гуманітаріїв та хлопчиків-інженерів. «Підлітки шукають себе, але ще знаходяться під впливом і тиском суспільства, батьків, родичів, тому часто обирають фах не за власним баченням, а за тим «що скажуть люди». На жаль, дівчата частіше попадають під вибірку «ІТ для хлопців», бо «вони математику краще знають».Та знову ж таки – це стереотип, невідомо ким формувалась така вибірка.

ІТ сфера відкрита для гендерної рівності. Вона  дає відчуття стабільності, впевненості та особливо — незалежності.

На щастя, наші студентки це розуміють, прагнуть якісної освіти та здобувають її. На курсах GoITeens навчається 33% дівчат, які опановують технічні спеціальності та планують і стають розробницями. Вони працюють на рівні з хлопцями і «пиляють» в рази складніші проєкти».

Тож якщо ви хочете виховати впевнену, креативну і самостійну дівчину, почніть з диджитал-курсів і запишіться на безоплатне пробне заняття.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ НА ПЕРШЕ БЕЗОПЛАТНЕ ПРОБНЕ ЗАНЯТТЯ З GOITEENS

Коментарі

  • Надзвичайно приємно спостерігати за тим, як сучасна молодь проявляє себе у різних галузях, особливо у стрімко прогресуючій ІТ-сфері. А ще приємніше усвідомлювати, що поділ на «жіноча професія» та «нежіноча робота» стирається, даючи змогу дівчатам реалізувати себе та повністю розкрити власний потенціал. Ви молодці! Так тримати, успіхів у всіх починаннях👌

  • Спасибі за корисну інформацію та швидкий фідбек. Комунікація у вас на вищому рівні. Обов’язково візьмемо участь.

  • А як знайти той бот, що допомогає вивчити німецьку мову? Яка назва?