4 міфи: у чому ви помиляєтеся перед зарахуванням дітей в школу програмування

  • 6 хв
  • 665

Більшість тат і мам очікують від освітнього закладу, що навчає програмування, приблизно одного: позбавити дитину від Minecraft-залежності та отримати випускника з перспективами Цукерберга чи Маска. Ми попереджаємо батьків, що програмування не замінить улюблені ігри, а курси не гарантують миттєвого працевлаштування. Особливо 10-річкам. Але почати вивчення IT-спеціальності з молодшої школи важливо і в цій статті ми розповімо чому саме, а також спростуємо найпопулярніші міфи.

Ми зібрали найпопулярніші міфи в цій сфері, тому впевнені, що з якимось з них ви вже стикалися на власному досвіді або в інформаційній бульбашці. Тож загинайте пальці та пишіть в коментарях, чи доводилося вам спростовувати якийсь з них. В матеріалі використані приклади робіт студентів онлайн-академії GoITeens з різних напрямів.

Міф #1: Програмування не для дітей

Для багатьох жагу до вивчення програмування переломили на уроках інформатики з застарілою і складною освітньою програмою. Раніше школярі дуже рідко починали кодити до університетських часів. Найчастіше це були занудні теоретичні заняття з вивченням Word чи Excel. А чи то й взагалі все закінчувалося на навичках записування інформації на дискету.

Тому комп’ютер вважався чимось нудним і складним. А з огляду на те, що не всі могли його собі дозволити в дитинстві, то й осягнути різноманіття його перспектив змогли далеко не всі. Тому коли вже люди доривалися до комп’ютера за рамками душного класу, то очікували від нього лише розваг. Згадайте лишень простори комп’ютерних клубів – дітей, яких там вивчали програмування, було майже не знайти.

Тож, імовірно, перешкоди на шляху до вивчення і загальна думка про те, що IT – це щось складне й далеке, закріпили поняття, що програмування – не для дітей.

вивчати Python в онлайн-академії GoITeens
Реальний відгук Святослава Дмитренка, 14 років, нашого студента напряму Python. Наразі хлопець вже створив свій власний бот @HW23_bot і більше не боїться вчитися нового

Натомість з популяризацією технологій, появою швидкого інтернету і відкриттям шкіл програмування думка про цю сферу діяльності змінилися. Популяризація мови програмування Python та освітні можливості Minecraft чи Roblox зробили засвоєння IT-спеціальностей доступніше. Як в плані віку, так і в плані порогу входу – не треба мати дорогий пристрій, аби вивчати мову програмування. Щобільше, подекуди це можна робити не те що з планшету, а й з телефону.

Тепер зрозуміти ази програмування може кожен, як і англійську мову. Підліток цілком здатний створити успішний сайт або гру з базовими знаннями. Ми маємо безліч прикладів від наших студентів, які створюють реальні проєкти і в 10, і в 13, і в 16 років, і навіть заробляють на них реальні гроші ситуативним фрілансом.

вивчати Design в онлайн-академії GoITeens
Дизайн-проєкт Ксенії Бондаренко, 15 років, студентки курсу Design. Більше можна ознайомитися за посиланням Behance

Міф #2: Освіта дає гарантію працевлаштування

Для більшості тат і мам світ комп’ютерних наук чужий. Відправляючи дитину в школу програмування, батьки не розуміють, який результат очікувати. Після навчання моя дитина стане програмістом? Сертифікат допоможе знайти роботу?

Не варто сприймати програмування, як просту навичку, що піддається повному вивченню вже в підлітковому віці. Час від часу ми чуємо від батьків вирази на кшталт «Якби за часів нашої молодості були такі технології, то ще в школі ми б працювали в Google». Ми ставимося до таких цитат поблажливо, бо зараз серед школярів-програмістів не так вже й багато працевлаштованих, і це нормально – всьому свій час. А підлітковий вік – це період для навчання.

Робота Ярослава Ляха, 9 років, студенту курсу Minecraft. Це одна з найбільших побудов, що її робили наші студенти. У роботі використані алгоритми, змінні, цикли

Батьки повинні розуміти, що школа дає базу і інтерес до професії. Горизонт планування підлітків коротший, ніж у нас – діти до 15 років слабко уявляють реальні перспективи навчання. Тільки наближаючись до студентського віку більшість замислюються про отримання вищої освіти, майбутню роботу, плани на життя. Дітям важливіший швидкий та зрозумілий результат, а не абстрактні цілі.

Курси програмування для дітей – це тільки початок навчання, де найважливіше захопити увагу, розвинути уяву, показати можливості, а не створити готового фахівця. 

Міф #3: Програміст = хакер

Не будемо довго на ньому затримуватися, бо вираз «Ти ж програміст» став усталеним мемом, про який створено вже багато сміховинок. Ось, наприклад, ми також до цього долучаємося. Бо дуже часто стикаємося з питаннями «Чи зможе дитина мені допомогти розібратися з програмами на комп’ютері після ваших курсів»

Ні, програміст не хакер – це різні сфери діяльності, яких пов’язує лише сидіння за комп’ютером. Більше того програміст не налаштовує програми, і не відремонтує вам роутер, і тим більше не полагодить інтернет під час відключень світла. У найближчому майбутньому ми плануємо запустити маленький курс з базової диджитал-освіти, який би допоміг людям, далеким від розуміння різноманітностей IT-спеціальностей, трохи в них розібратися. Тож напишіть в коментарях, якщо він для вас актуальний.

Міф #4: Програмування нам не підійшло

Велика частина наших учнів не фанатіють від уроків інформатики в школі та не рвуться до дошки на уроках математики. Причина слабкої зацікавленості інформатикою в саме в методах навчання, а не в самому предметі. На жаль, більшість педагогів не розуміють інтересів підлітків, а ті не знаходять практичного застосування отриманих знань. Тоді амбітні діти беруть навчання в свої руки.

Кожна людина може засвоїти основи програмування без курсів і вчителів, бо для цього є підручники, статті, відео в YouTube – вони дають необхідні знання для засвоєння професії. Однак серед тих, хто навчається самостійно через інтернет тільки 3-5% доходять до кінця. Причому мотиватори у «дорослих» серйозніше, ніж бажання дітей створити гру або сайт.

Підлітку складно продовжувати заняття, постійно стикаючись з браком знань, помилками в коді і відсутністю швидкого результату. В результаті дитина закидає навчання, а батьки ставлять крапку на заняттях фразою «мабуть, програмування – це не про нас».

У «дорослому» світі програмісти витрачають години і тижні в редакторі, щоб отримати видимий результат. Дітям же важливо бачити постійний прогрес свого навчання, аби залишатися мотивованими.

Тож борімося з міфами практикою!

Тому на наших курсах програмування для дітей у GoITeens ми розробили навчальну програму яка базується на постійному зворотному зв’язку. Діти працюють в команді, тому постійно бачать прогрес і результати своєї роботи. 

Хибні уявлення батьків про програмування часто поширені також і серед дітей. Приходячи на перший урок вони вже уявляють себе розробниками у великій компанії або творцями нового Minecraft. Ми намагаємося не ламати мотивацію нещадною правдою про тернистий шлях програміста, але і не будуємо ілюзії про швидке навчання. Щобільше, ми пишаємося кожним здобутком наших студентів і підтримуємо їх на цьому шляху незалежно від того, чи створив наш студент з дизайну наліпки для телеграм-каналу волонтерів чи студент фронтенду заверстав сайт для модного розробницького бренду. Кожен здобуток – успіх.

Головне завдання школи програмування для дітей – дати базу знань і захопити заняттям. Підліток завжди зможе продовжити навчання, стати класним програмістом і мати попит на ринку праці, але для цього важливо прищепити любов до професії. Це вдасться, якщо не займатися в стіл, ділитися успіхами з однолітками, знайти ментора і, звичайно, отримати підтримку батьків.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ НА ПЕРШЕ БЕЗОПЛАТНЕ ПРОБНЕ ЗАНЯТТЯ З GOITEENS

Коментарі